Blog (4 indlæg)
09. okt
2011
0

Draconiderne 2011

Skrevet af Kim Hyrup

Kategorier: Astronomi|

Jeg var ude og se meteorsværmen Draconiderne i går. Et udemærket show. Den bedste samling af stjerneskud jeg har set hidtil. Har de seneste år observeret Leoniderne og Persiderne dog aldrig under maksimum og denne sværm overgik dem jeg før har set. Det klarede op lige før min far og jeg satte os til rette i baghaven med hver en kop kaffe, godt klædt på for at klare de 5 graders varme.

Det blev til 29 stjerneskud fra 20:30 til 21:30 - Et par kraftige og én meget kraftig der gav et flammende skær i både hoved og hale, en såkaldt bolide eller ildkugle. Et andet stjerneskud opførte sig specielt og lignede allermest bare en dalende stjerne. Langsommere end andre stjerneskud og uden en egentlig hale. Den varede i omtrent 3 sekunder.

Ventetiden imellem de optrædende meteorer gik med snak om Tycho Brahe, sindsyge ænder og dræberfisk fra Amazonfloden.

Læs eller tilføj kommentarer (0)


26. jan
2011
0

Dræberstjernen Betelgeuse

Skrevet af Kim Hyrup

Kategorier: Astronomi|

Løb!! Nyheden om at kæmpestjernen Betelgeuse eksploderer i en Supernovaeksplosion i 2012 er ude. BT, ekstrabladet og andre tegneseriehæfter har kastet sig over en australsk forskers udmelding om Betelgeuses nært stående dødsøjeblik og konsekvenserne derved, med overskrifter som “Jorden får to sole i 2012” og “Ingen mørke nætter i to uger”. Nu er det ingen nyhed at ovenstående nyhedsmedier ikke er kendt for at levere absolut troværdige overskrifter, og de to nævnte er da også pænt overdrevede. Min egen overskrift på indlægget skal da også ses som en ironisk overdrivelse af fænomenet Betelgeuse som Supernova. Udover analysen af sensationsjournalisternes opblæsen af en mange år gammel nyhed, så er sandhederne bag de elendige overskrifter fantastisk facinerende i sig selv.

Det er korrekt at stjernen er under observation fordi den mister masse og volumen i et hastigt tempo. Dette er den typiske indledning til en kæmpestjernes (som Betelgeuse) død. Men en stjernes liv er langt, og det er ikke muligt at forudsige den nøjagtige dato. En stjerne, som er 800 gange større og 100.000 gange mere lysstærk end solen, lever under mottoet “Lev stærkt og dø ung”, men har stadig en livstid på omkring 8 millioner år. usikkerhedsmargin for en udregning, der skal afgøre det eksakte år for stjernens død, er enorm. Dette var en afvisning af nyhedspåstand 1: “Det sker i 2012”. Faktum er at stjernen kan eksploderer i aften, den kan eksploderer om 100.000 år eller en hvilken som helst anden dag der i mellem. Det at stjernen har den størrelse den har, betyder, at den som regel vil detonere som en supernova, når den har opbrugt sit brændstof.
Og til De personer, der læser og tror de mere dommedagsprægede forudsigelser af denne begivenhed, så er afstanden derud omkring 600 lysår - det skulle, ifølge eksperter, være mere end rigelig sikkerhedsafstand til jorden.

Så der skal mere end almindeligt held til, hvis vi skal kunne opleve denne enestående begivenhed næste år. Desuden vil stjernen ikke blive lysstærk som en sol nummer to på himlen, måske så lysstærk som månen og det er da i sig selv sensationelt nok. Så der er nok større chance for at vinde i lotto i 2012 end for at kunne få sol på maven og ryggen samtidigt. Men jeg kan måske se frem til at kunne læse en bog på terassen om natten i lyset fra Betelgeuse.

Der er ikke tale om fri fantasi når man diskuterer supernovaer i vores nabolag, de er bare meget sjældne. For 1000 år siden skete noget lignende, da en stjerne 6000 lysår væk eksploderede og efter sigende var ganske lysstærk i flere uger. Stjernen kunne tilmed ses i dagslys. Dette blev registreret af kinesiske forskere og man har senere konkluderet, at resterne af denne eksplosion er hvad vi kender som krabbetågen i dag.

Der er tydeligvis tale om opblæst sensationsjournalistik, og Internettet er et fantastisk medie for dommedagsteorier - men interessant er det da, hvis det usandsynlige skulle ske, at vi i 2012 oplever en supernova, som kineserne gjorde det i 1054! Vi kan så bare håbe på at den udregnede afstand til Betelgeuse er korrekt og at vi ikke bliver overrasket over en særlig kraftig supernova, der griller jorden på et splitsekund. Jeg krydser fingre for et flot show - men tror også at vi kan sove trygt om natten - måske endda de næste 100.000 år. Så må jeg jo bare tage en læselampe med på terassen når jeg skal læse min bog!

Læs eller tilføj kommentarer (0)


19. nov
2006
0

Leoniderne

Skrevet af Kim Hyrup

Kategorier: Astronomi|

Crammi og jeg var ude og se stjerneskud fra meteorsværmen Leoniderne i går nat. Fra klokken 00:15 til 01:15 blev det til seks stjerneskud hvoraf et var specielt kraftigt.

Det blev lidt af et udstyrsstykke, da det var under 5 grader varmt. Iført termotøj og soveposer lå vi på en luftmadras, ved siden af Odense å med frit skue til en skyfri nattehimmel. Smukt syn, på trods af byens lysforurening.
Der gik ikke lang tid før den første meteor drønede igennem atmosfæren - og sikke et stjerneskud. Gløden varede i omtrent 3 sekunder og strakte sig ca. 30 grader fra syd mod nord. Fantastisk! Der kom flere mindre stjerneskud og alle blev observeret i nærheden af Castor og Pollux i stjernebilledet Tvillingerne mod sydøst.
Det blev til en time under stjernerne. Stjernebilledet løven var ved at stå op i øst da vi gik ind i varmen med alt for kolde tæer. Maksimum for sværmen var først fem timer senere klokken 5:51 hvor der blev forventet op mod 100 stjerneskud pr. time. Ser allerede frem til næste års Leonider.

Læs eller tilføj kommentarer (0)


15. okt
2012
3

Supersoniske Felix

Skrevet af Kim Hyrup

Kategorier: Astronomi| Hændelser|

Familien sad stuvet sammen foran tv'et i går, som var det månelandingen i 1969. Anton havde fået lov til at være længe oppe, da far var helt oppe under loftet af spænding.

...men året var 2012, i stedet for sort/hvid billeder kørte fladskærmen, ipaden og PC’en, alle tunet ind på live stream fra 39 kilometers højde hvor Felix Baumgartner var klar til at kaste sig ud i stratosfæren. Missionen skulle sætte flere verdensrekorder: højeste ballonfærd, højeste udspring, længste frie fald, første menneske der bevæger sig hurtigere end lyden uden mekanik indblandet!

Forventningen og spændingen var steget i takt med at ballonen overskred den planlagte højde på 36 kilometer og den var næsten ulidelig da lugen blev åbnet og afslørede den svimlende udsigt over vores jordklode. Sikke et syn og sikke et perspektiv - Virkelig noget der sætter hjernen i et ekstra gear når man forsøger at begribe størrelsesforholdene og ser hvor små vi i virkeligheden er. Heroppe var Felix et ensomt menneske (på trods af de 8 millioner seere der fulgte ham via Youtube i dette øjeblik), ingen hjælp at hente og kun én vej ned.

Jeg holdt vejret et lille øjeblik da Felix kastede sig ud i det næsten lufttomme rum og accelererede hastigt mod jorden og forsvandt som en lille prik på kameraet ombord på ballonkapslen. Spændingen blev endnu større da Felix pludselig begyndte at spinne om sig selv ukontrolleret. Producenten af transmissionen klippede væk fra billederne af den faldende mand og spændingen i stuen smittede af på den 4 årige Anton. Baumgartner fik igen kontrol over situation og vi kunne se ham dale mod jorden i sikker stil efter 4 minutters frit fald. Billedet af Felix på knæ i New Mexicos ørken er et smukt punktum på historien.

Fantastisk at kunne opleve denne historiske og spændende mission live - ikke et event der vil rykke meget udviklingsmæssigt, men sikke en oplevelse at være vidne til denne modige mands vovestykke. Tillykke og respekt herfra til Felix. Flere af den slags øjeblikke tak.

Læs eller tilføj kommentarer (3)