Blog (1 indlæg)
08. jul
2010
1

På sporet af Den lille Havfrue

Skrevet af Kim Hyrup

Kategorier: Humor| Reportage|

Jeg var en tur i København med min kæreste i weekenden. En barnedåb, en tur på Nyhavn og selvfølgelig et smut forbi Langelinie for at se hvor Den lille Havfrue IKKE stod i øjeblikket. "At rejse er at leve" - og det var lige hvad den opreklamerede lille dame gjorde for tiden. Det var ikke nogen hemmelighed at havfruen angiveligt var rejst til Kina sammen med 1.000.000 liter havvand fra Københavns kanal (!) Men det skulle da ikke forhindre os i at slå et smut forbi Langelinie for at få et glimt af de mange skuffede turister der måtte traske den lange vej tilbage til parkeringspladsen med en tom filmrulle i fotografiapparatet.

Før vi tog afsted havde jeg aldrig gættet at denne tur skulle byde på optrævlingen af en national skandale af enorme proportioner og løgne tykkere end Andersens samlede værker. Ifølge Økonomi- og Erhvervsministeriet er Den lille Havfrue for tiden at finde i Kina - nærmere bestemt Shanghai, som en del af verdensudstillingen 2010, EXPO. Men jeg ved nu bedre og du min kære læser vil få den frygtelige sandhed smidt lige i ansigtet hvis du fortsætter med at læse.

Allerede tidligt på dagen havde jeg en fornemmelse af at der var "ugler i mosen", som man siger - eller den nu omskrevne version: "kinesere i byen". Alle vegne på hotellet så jeg højtrøstede kinesere for mig og de havde alle taget deres kameraer med. Men hvad lavede de her, når nu Den lille Havfrue var taget til Shanghai? Enten spillede min hjerne mig et puds eller også så jeg i øjenkrogen en kineser ved baren der kiggede på mig med et lumsk smil. Han vidste noget jeg ikke gjorde! Straks som jeg drejede hovedet for at få øjenkontakt, kiggede han ned for at pudse Nikon-linsen. Jeg skubbede hurtigt disse forudanelser om en mærkelig dag til side, for det var dejligt vejr og jeg skulle til stranden.

"Der stod hun, blandt bildæk og surfbrædder!"

Lørdag formiddag tilbragte vi på strandklubben "Halvandet" - en perle i et gammelt industriområde ved indsejlingen til Københavns havn. Den stod på råhygge og alt åndede fred og ro, lige ind til en inspektion af området udløste chokket: Der! I en trøstesløs baggård blandt bildæk og surfbrædder stod hun - vort nationalklenodie var gemt væk på Amager - 600 meter væk fra sin originale pladsering på den anden side af kanalen!! Disse billeder er brandfarligt materiale og når Ekstra Bladet modtager dem med posten en af de kommende dage skal der nok falde brænde ned.

På den anden side af kanalen stod intetanende turister med tårer i øjnene og iagttog de falske billeder af fruen på storskærm "direkte fra Kina". Dette fupnummer var på højde med månelandingen i 1969 (hvis det blot havde været et fupnummer). I stedet for en direkte forbindelse til den anden side af planeten, til EXPO 2010, det moderne internationale kulturmekka - så var der altså en slatten linie til den anden side af kanalen. En velindrettet zoomlinse ville stadig være i stand til at fange et glimt af havfruen blandt parasoller, rotter og stive svenskere med Pina Colada ånde og alt for rynket hud, hvis blot den blev pladseret i den rette retning.

H. C. Andersen ville nok have været henrykt over at se sin kære havfrue udleve hans motto "At rejse er at leve" - men at rejse TIL AMAGER !!? Den er sgu for tynd!

Kommentarer (0)