Blog (1 indlæg)
26. jan
2011
0

Dræberstjernen Betelgeuse

Skrevet af Kim Hyrup

Kategorier: Astronomi|

Løb!! Nyheden om at kæmpestjernen Betelgeuse eksploderer i en Supernovaeksplosion i 2012 er ude. BT, ekstrabladet og andre tegneseriehæfter har kastet sig over en australsk forskers udmelding om Betelgeuses nært stående dødsøjeblik og konsekvenserne derved, med overskrifter som “Jorden får to sole i 2012” og “Ingen mørke nætter i to uger”. Nu er det ingen nyhed at ovenstående nyhedsmedier ikke er kendt for at levere absolut troværdige overskrifter, og de to nævnte er da også pænt overdrevede. Min egen overskrift på indlægget skal da også ses som en ironisk overdrivelse af fænomenet Betelgeuse som Supernova. Udover analysen af sensationsjournalisternes opblæsen af en mange år gammel nyhed, så er sandhederne bag de elendige overskrifter fantastisk facinerende i sig selv.

Det er korrekt at stjernen er under observation fordi den mister masse og volumen i et hastigt tempo. Dette er den typiske indledning til en kæmpestjernes (som Betelgeuse) død. Men en stjernes liv er langt, og det er ikke muligt at forudsige den nøjagtige dato. En stjerne, som er 800 gange større og 100.000 gange mere lysstærk end solen, lever under mottoet “Lev stærkt og dø ung”, men har stadig en livstid på omkring 8 millioner år. usikkerhedsmargin for en udregning, der skal afgøre det eksakte år for stjernens død, er enorm. Dette var en afvisning af nyhedspåstand 1: “Det sker i 2012”. Faktum er at stjernen kan eksploderer i aften, den kan eksploderer om 100.000 år eller en hvilken som helst anden dag der i mellem. Det at stjernen har den størrelse den har, betyder, at den som regel vil detonere som en supernova, når den har opbrugt sit brændstof.
Og til De personer, der læser og tror de mere dommedagsprægede forudsigelser af denne begivenhed, så er afstanden derud omkring 600 lysår - det skulle, ifølge eksperter, være mere end rigelig sikkerhedsafstand til jorden.

Så der skal mere end almindeligt held til, hvis vi skal kunne opleve denne enestående begivenhed næste år. Desuden vil stjernen ikke blive lysstærk som en sol nummer to på himlen, måske så lysstærk som månen og det er da i sig selv sensationelt nok. Så der er nok større chance for at vinde i lotto i 2012 end for at kunne få sol på maven og ryggen samtidigt. Men jeg kan måske se frem til at kunne læse en bog på terassen om natten i lyset fra Betelgeuse.

Der er ikke tale om fri fantasi når man diskuterer supernovaer i vores nabolag, de er bare meget sjældne. For 1000 år siden skete noget lignende, da en stjerne 6000 lysår væk eksploderede og efter sigende var ganske lysstærk i flere uger. Stjernen kunne tilmed ses i dagslys. Dette blev registreret af kinesiske forskere og man har senere konkluderet, at resterne af denne eksplosion er hvad vi kender som krabbetågen i dag.

Der er tydeligvis tale om opblæst sensationsjournalistik, og Internettet er et fantastisk medie for dommedagsteorier - men interessant er det da, hvis det usandsynlige skulle ske, at vi i 2012 oplever en supernova, som kineserne gjorde det i 1054! Vi kan så bare håbe på at den udregnede afstand til Betelgeuse er korrekt og at vi ikke bliver overrasket over en særlig kraftig supernova, der griller jorden på et splitsekund. Jeg krydser fingre for et flot show - men tror også at vi kan sove trygt om natten - måske endda de næste 100.000 år. Så må jeg jo bare tage en læselampe med på terassen når jeg skal læse min bog!

Kommentarer (0)